14 Kasım 2024
Engelle.Net
Engelli Raporunda Bağımsız Ne Demek?
Genel

Engelli Raporunda Bağımsız Ne Demek?

Engellilik derecelerini ve engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları belirlemek için kullanılan engelli sağlık kurulu raporlarında “bağımsızlık” önemli bir kavramdır. Birçok kişinin engelli raporunda bağımsız ne demek? diye merak ettiği bu kavram engelli bireyin günlük yaşamsal faaliyetlerini ne kadar kendi başına yerine getirebildiğini ifade eder ve çeşitli yasal hak ve yardımların temelini oluşturur.

Raporlarda “bağımsız” olarak değerlendirilen bireyler, günlük yaşamda beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet ihtiyacını giderme, hareket etme ve iletişim kurma gibi temel faaliyetlerini genellikle kendi başlarına yerine getirebilen kişilerdir. Bu bireyler, hafif veya orta dereceli engelliliklere sahip olabilir ve günlük yaşamlarında bazı durumlarda yardım almalarına ihtiyaç duyabilirler.

Bağımsız Engelli Raporu

Engelli bireyler, toplumumuzun önemli bir parçasını oluşturur ve günlük yaşamda birçok farklı zorlukla karşılaşabilirler. Bu zorlukların üstesinden gelinebilmesi ve engelli bireylerin bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri için çeşitli destekleyici mekanizmalar ve haklar mevcuttur. Bağımsız Engelli Raporu da bu mekanizmalardan biridir ve engelli bireylere birçok önemli imkan sunar.

Bu raporda, engelli bireyin günlük yaşam aktivitelerini ne kadar bağımsız olarak gerçekleştirebildiği değerlendirilir. Bu değerlendirme, doktorlar ve diğer uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından yapılmaktadır.

Raporun sonucunda engelli bireye, %90 ve üzeri oranlarda bağımsız hareket edemeyenler için “ağır engelli”, %70 ve üzeri oranlarda bağımsız hareket edemeyenler için “tam bağımlı” veya %50 ve üzeri oranlarda bağımsız hareket edemeyenler için “kısmi bağımlı” gibi dereceler verilir.

  • Vergi indirimi
  • Ulaşım desteği
  • Eğitim desteği
  • Sağlık desteği
  • Bakım desteği
  • İş imkanları

Bağımsız engelli raporu alan bireylere sunulan bazı ayrıcalıklardır.

Süresiz Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Türkiye’de engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve topluma aktif katılımlarını sağlamak için çeşitli yasal düzenlemeler ve uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalardan biri de engelli raporudur.

Engelli raporu, engellilik derecesini ve türünü resmi olarak belirleyen bir belgedir. Süresiz engelli raporu ise, engelliliğin kalıcı olduğu ve tedavisiyle düzeltilemeyeceği durumlarda verilen rapordur. Süresiz engelli raporu hangi hastalıklara verilir? sorusu birçok kişi için büyük bir soru işaretidir.

  • Uzuv kaybı
  • Kalp hastalığı
  • Diyabet
  • Böbrek yetmezliği
  • Kanser
  • Down sendromu
  • Otizm
  • Doğuştan gelen engeller

Engelli Raporunda 2 Kısmi Bağımlı Ne Demek?

Engelli raporu içerisinde farklı ifadeler yer almaktadır. Bazı kişilerin raporlarında “2 kısmi bağımlı” ifadesi yer almaktadır. Bu nedenle de engelli raporunda 2 kısmi bağımlı ne demek? diye düşünülmektedir.

Engellilik derecelerini belirleyen ve engelli haklarından yararlanabilmeyi sağlayan engelli sağlık kurulu raporlarında yer alan “2 kısmi bağımlı” ifadesi, bireyin günlük yaşam aktivitelerini belirli bir oranda yardım alarak gerçekleştirebildiği anlamına gelir.

Bu değerlendirme, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBS) adı verilen bir sistem kullanılarak yapılır. Bu bireyler beslenme ve banyo gibi temel ihtiyaçlarını kendi başlarına giderebilirler fakat giyinme veya mobilite gibi konularda yardıma ihtiyaç duyabilirler.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir